Vici-beurs voor onderzoek naar leesproblemen
In Nederland hebben steeds meer kinderen leesproblemen. Neurowetenschapper Milene Bonte verkreeg onlangs een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro waarmee zij een onderzoek startte naar het voorspellen van leesproblemen.
Kinderen met dyslexie of leesproblemen ervaren hier op latere leeftijd nadelige gevolgen van. "Als je niets doet, dan schaadt dat hun sociaal-emotionele ontwikkeling, hun zelfvertrouwen en uiteindelijk ook hun carrièreperspectief," aldus de Maastrichtse hoogleraar cognitieve neurowetenschap van taal- en leesontwikkeling. Het aantal kinderen met dyslexie blijft stabiel, maar het aantal kinderen met leesproblemen stijgt. Onder meer doordat kinderen minder lezen, meent Bonte.
Dyslexie kan pas betrouwbaar worden vastgesteld rond het achtste jaar. "Je wil eigenlijk al op vroege leeftijd weten of kinderen in de problemen zullen komen", vertelt Milene. Het voorspellen van leesproblemen is niet nieuw, maar de methode die Bonte kiest wel. Anders dan de huidige methoden kijkt zij naar een waaier van zaken die een rol kunnen spelen bij (moeite met) leesvaardigheid, zoals erfelijkheid en de plooibaarheid van de auditieve en visuele hersengebieden. "In ons onderzoek gaan wij niet tellen hoeveel letters kinderen kennen, maar we proberen te achterhalen hoe goed vijf- en zesjarigen in staat zijn om letters en klanken te leren koppelen. Om niemand een voorsprong te geven, schotelen we kinderen een reeks nieuwe symbolen voor en laten ze daarbij een klank horen. Hoe snel lukt het om de koppeling te maken? Leren ze van hun fouten? Hoe snel gaan ze vooruit?"
Observant Online schreef een artikel over het onderzoek dat Bonte startte met de Vici-beurs. Lees hier verder over de gekozen onderzoeksmethode en gevolgen van de uitkomsten van het onderzoek voor onder meer kansengelijkheid.