Hoeveel geld geef jij uit aan je klas?
Besteed jij weleens je eigen geld aan spullen voor de klas of een leerling? Je bent zeker niet de enige. Uit een enquête van het Onderwijsblad, waar zo'n 800 onderwijsprofessionals aan meededen, is gebleken dat leerkrachten en ondersteuners per maand 5 tot 20 euro hieraan uitgeven. Zij besteden dit geld aan lesmateriaal als boeken en decoratie, maar ook bijvoorbeeld aan eten voor een leerling. In dit artikel leggen wij je in het kort uit waarom dit gebeurt en hoe het schoolbeleid hierin een rol kan spelen.
Van de in totaal 800 deelnemers gaf 95 procent aan eigen geld te besteden aan spullen voor school. Bij sommigen liepen deze bedragen zelfs op tot 50 euro per schoolmaand. Leerkrachten geven voornamelijk geld uit aan spullen om hun klaslokaal mee te decoreren voor bijvoorbeeld feestdagen of de wisselende seizoenen, en aan materialen om hun lessen leuker en verrassender te maken. Bij uitstek is de Action de meest populaire winkel bij leerkrachten met 482 vermeldingen, hier krijg je "veel voor weinig geld". Een minder goedkope uitgave voor leerkrachten is boeken. Deze schaffen ze aan voor de klas of voor een specifieke leerling om lezen te stimuleren. Veel leerkrachten kopen ook boodschappen voor hun leerlingen. Zo nemen ze tussendoortjes en beleg mee naar school voor kinderen die het thuis minder breed hebben.
Op een aantal scholen kunnen leerkrachten hun kosten wel declareren, maar dit is vaak zo ingewikkeld dat veel van hen dit niet doen. Ook een betaalpas van school is vaak onhandig. Sommige leerkrachten ontvangen een klassenbudget, deze is helaas vaak niet toereikend genoeg en dus geven ook deze leerkrachten hun eigen geld uit om hun lessen leuker te maken. Bijna niemand van de leerkrachten die de enquête heeft ingevuld zegt ermee te gaan stoppen. Velen zijn niet anders gewend en ook het plezier van de kinderen staat bij hen voorop.
Je kan hier meer over lezen op de website van de Algemene Onderwijsbond