Scholen voor hoogbegaafde kinderen op de schopstoel
In de nieuwe plannen van het kabinet zijn bezuinigingen opgenomen van wel 4,7 miljoen euro op het onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen. Hoogbegaafdenscholen vrezen hierbij voor hun toekomst en de toekomst van hun leerlingen. Volgens hen zal de begeleiding van hoogbegaafde kinderen hieronder gaan lijden. Naast de bezuinigingen op hoogbegaafdenscholen zijn er ook bezuinigingen aangekondigd op de begeleiding voor leerlingen die thuiszitten. Ook hier zullen veel hoogbegaafde kinderen, die vaker thuis komen te zitten, last van krijgen.
De bezuinigingen kwamen voor veel van de professionals in het hoogbegaafdenonderwijs zeer onverwachts. Nog niet zo lang geleden heeft dit specialistische onderwijs namelijk juist extra subsidie ontvangen. Een eerdere subsidie van ongeveer 14 miljoen euro werd in 2022 verdubbeld nadat de onderwijssector hier meermaals om had gevraagd. Deze subsidie is hard nodig voor de specialistische begeleiding die de leerlingen nodig hebben om te kunnen voldoen aan hun “ontwikkelingspotentieel”. Zonder de extra hulp krijgen de kinderen niet enkel last van verveling, maar ook moeite met sociale en emotionele vaardigheden en kunnen zij zelfs gaan onderpresteren. Hoogleraar Anouke Bakx is dan ook niet blij met de mogelijke bezuinigingen: "Want dan valt een groep kinderen echt tussen wal en schip." Sommige hoogbegaafde leerlingen ontvangen al noodgedwongen thuisonderwijs, maar ook dit onderwijs zit in het pakket bezuinigingen. Volgens Pharos, de vereniging voor ouders van hoogbegaafde kinderen, raakt deze bezuiniging een grote groep kinderen. De precieze aantallen zijn niet bekend, maar wel is duidelijk dat deze bezuinigingen voor veel ouders en gezinnen tot zorgen en onzekerheden zullen leiden.
Volgens het ministerie van Onderwijs is de bezuiniging van 4,7 miljoen euro te verklaren doordat er in het afgelopen jaar maar 23,3 miljoen euro subsidie is verstrekt in plaats van de beschikbare 28 miljoen. Volgens Marieke Broenink van de SALTO-school 't Karregat in Eindhoven is dit een straf voor de scholen die wel een beroep hebben gedaan op de subsidie en zou het overige geld beter over deze scholen verdeeld kunnen worden. Op 28 november vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over de onderwijsbegroting en kunnen deze bezuinigingen alsnog van tafel worden geveegd. De hoogbegaafdenscholen vrezen echter voor het ergste.